Защо турците атакуват Шипка?

Share
HTML-code
 • Published: 06 April 2014
 • Предпоставките за драматичната битка при Шипка

Comments • 210

 • JUST KITYY
  JUST KITYY  4 weeks back

  Много благодаря на тези страхотно Руснаци

  • George Pavlov
   George Pavlov  4 weeks back

   Идвали са като лъвове и са бягали като овце.
   Истината е, че армията им е фанатизирана, тоест въздух под налягане.
   А за имаш фанатизирана войска, трябва да имаш глупаци, имам в предвид откровени по душа, генетически глупаци,дивсци.
   И са се срещнали си побеснял българин на Шипка.
   Такъв българин и сърбите срещат малко по късно.
   Аз като я чета Българската история все повече осъзнавам, нашите прадеди, какви дела са извършили, та слава тях и Бог, имаме държава.

   • Aynur Ibryamov
    Aynur Ibryamov  4 weeks back

    zasto evropa ne znae za tazi istoriya

    • Lr Bib
     Lr Bib  1 months back

     Щото са искали да построят джамия там.

    • korniloto truasti
     korniloto truasti  2 months back

     BULGARSKATA ISTORIQ V 3 KOMENTARA

     • korniloto truasti
      korniloto truasti  2 months back

      BAI TOSHO GEi

      • korniloto truasti
       korniloto truasti  2 months back

       KUR ZA CCCP

       • korniloto truasti
        korniloto truasti  2 months back

        bulgarski unaci kude sme

        • korniloto truasti
         korniloto truasti  2 months back

         kur za turciq

         • korniloto truasti
          korniloto truasti  2 months back

          shtot sa tupi

          • Димитар Николов

           ????? И защо ние като Българи се съгласяваме и приемаме ФАЛШИВАТА ИСТОРИЯ КОЯТО ГРБ И ТЕХНИЯТ ДИКТАТОР БОКО ТИКВАТА 🎃 СЪЗДАВАТ В ТЕХЕН ИНТЕРЕС???? ДАЛИ ТЕ ИЗКАТ ДА ЗАЛИЧАТ БЪЛГАРИЯ И НЕЙНАТА ИСТОРИЯ????!!!!!! ЕДНИ Я СЪЗДАДОХА С ПОТ 😰 И КРЪВ. А ДРУГИ Я ПРЕДАВАТ И РАЗПРОДАВАТ НА БЕЗЦЕНИЦА!!!!!!!!!

           • Krasimir Popov
            Krasimir Popov  2 months back

            Защо многобройната и жадна за мъст турска армия грохва? Мистерия ,но факт!!! Българската армия е защитавала своята територия отредена от ,, Висшият Вселенски разум!!! Геноцидът над българския народ няма да бъде осъществен! Въпросът защо мисля така трябва да го зададете на Висшия Вселенски разум!!!

            • Stoyan Mladenov
             Stoyan Mladenov  2 months back

             Що лъжат пак 1 срещу 10 айде де, имало е много доброволни отряди от Румъния, Австрия, Англия, Дания, Сърбия да не говорим за многобройната руска войска. Били са десетки хиляди.

             • Omar Atcioglu
              Omar Atcioglu  2 months back

              brave suleyman pasha

              • ТОДОР ТОДОРОВ

               Поредния гей- евреин, на когото му се е преискало да си цапа ръцете с кръвта на гоите. Иначе защо, на Соломон Явиш (Сулейман паша) преподавател в най-елитния университет в света - Сорбоната, ще си остави високоплатената заплата за да става военачалник в турската армия? При боя на челния отряд руси, които срещат отишлия напред и отделил се от основната маса на Сулейман паша войници, е бил любовника на френското гьонме. Който при боя при Стара Загора загубва живота си. И за да си отмъсти за него, Сулейман паша подлага на такива мъчения 18.500 старазагорци, че и Инквизицията би го признала за почетен инквизитор. Това да режеш бременни жени и да им вадиш неродените деца, да дереш кожата на жив човек, да режеш корема на човек и да слагаш вътре живи въглени, да печеш на шиш хора, да палиш огън на гърдите на хората, на когото да си вариш кафето е било нещо обичайно за този жид. Избиването на хората в цялата Розова долина и Казанлък се превръща в новия Батак. Където не в една, както е в Батак, а в дворовете на седемте църкви са се струпали хиляди граждани и бежанци, които са клани като ярета... просто нямам думи. И това куче - Сулейман паша, който пристига при Шипка с 40.000 армия + 20.000 башибозуци се противопоставят 6.000 български опълченци и руски войни. Които са слабо въоръжени с остаряло оръжие. Като знаем, че оръжието на елитната армия на Сулейман е било най-модерно и съвремено немско оръжие. И докато защитниците на Шипка са с едно патронни Бердани, то турците са с многозарядни пушки. А артилерията на турците превъзхожда защитниците на Шипка в съотношение 12>1 и отново супермодерни оръдия, които обстрелват върха од 10-15км. Доблестта на героите е велика!

               • West Park
                West Park  2 months back

                turskata biografia na suleiman pasha mozhete da prochetete na angliiski eto tuk: http://www.biyografya.com/biyografi/16801

                • West Park
                 West Park  2 months back

                 Сюлейман е можел да се съедини а Хасан паша в Разград и тогава да помогнат на Осман в Плевен. Да, ама Сюлейман и Осман са турци, а Хасан е потурчен Германец, Турците мразят всичко което не е турско и затова Сюлейман тръгва право на север. Руското оръжие по онова време е било не толкова славно. Турците са въоръжени а Английски Мартин, Американско производство. Руснаците потърпяват неимоверни загуби, което им отваря очите че имат нужда от модерно оръжие. Това оръжие е Симонов-Наганр 3-линейка. Българите са въоръжени с френски Шаспо, 1867, с картонени гилзи, които трябва да се чистят на всеки 8-10 изстрела. "Шипка", Яна Язова.

                 • aleksandra todorova
                  aleksandra todorova  2 months back

                  Vsqka durjawa pishe istoriqta si po svoq volq i vinagi se izkarva nai geroiska . Samata istina e che turcite ne sa gi durjali pod robstvo prosto bulgarite sa bili po bedni i ot sega i sa prodali durjawata i sega prostoto pokolenie gi mislqt za geroi ot edno vreme haiduti do den dneshen sa haiduti nai prostoto i prodajno naselenie !

                  • Jelio TV Жельомир

                   Браво Българи Юнаци

                   • Vas Bor
                    Vas Bor  2 months back

                    Защо е клането при Стара и Нова Загора, Казанлък, Карлово, Калофер, Сопот и мн. други градове и села.
                    Защо е битката при Шипка.... отговорът е в архива на английския парламент от онова време. Ами вие които се интересувате от история ами поровете малко повече. Сулеймановата армия да не би да е пусната с въздушен десант;)
                    Армията му е прехвърлена от Албания с помощта на англиския флот, след спешно-извънредно заседание на парламента, и големи дебати е отпусната огромна сума, за да бъдат тези главорези прехвърлени по най бързия начин. Нямаше да ги има тези кланета, в посочените по горе градове, руската армия за седмица щеше да се озове при Одрин и войната щеше да приключи много бързо.
                    Единствено това, че най големия длъжник на англиската корона е османската империя, и след банкрута на османците от 1856, Англия не може да си позволи други загуби всячески подпомага султана в тази война!

                    • Huss biallo
                     Huss biallo  2 months back

                     turkeyyyyyy bulgaria zaedno sega.

                     • 123456789
                      123456789  2 months back

                      fuck gypsys turks mongols

                      • Damyan Dinev
                       Damyan Dinev  2 months back

                       132 резняци не харесват това

                      • Lost blue
                       Lost blue  2 months back

                       🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷

                       • Stoyan Dimitrov
                        Stoyan Dimitrov  2 months back

                        Vuv voenni destviq tova se naricha oburkan sblusuk, I dvamata glavnokomandashti si mislqt che bitkata she se provede drugade, te prosto se sreshtat tam v tozi moment. Prez purvata svetovna voina se sluchva sushtoto na frenskiq general Ori Pete, koito planuva da se sbluska sus Germancite po negov izbor no nqma predstava che te se drupvat i bitkata se provejda na totalno razlichno mqsto

                        • ItzDarky TM
                         ItzDarky TM  3 months back

                         shot moat si go pozvolqt moi

                         • lach bul
                          lach bul  3 months back

                          Честито Освобждение от Турско робство Българи ! Боже пази България!!!

                          • Nikolai Stoyanov
                           Nikolai Stoyanov  4 weeks back

                           +lach bul Правя ти следното допълнение защото го пропуснах. Не си мисли, че не съм в час.Освен , че една от университетските ми специалности е история ами и родът ми е свързан с борбата против турците.Дядото на дядо ми е бил хайдутин и поборник, прадядо ми е влязъл с ротата си в Одрин през 1913 и за проявена храброст е бил назначен за часови пред вратата на пленения турски главнокомандващ на крепостта Шукри паша.Имам предаден от дядо ми негов разказ за тези две нощи които разказ го няма в историята, защото го знам май само аз.
                           В моя град са избити 2000 души, на моята улица са посичани хора по времето след първото освобождение на града ми.Така че всичко ми е много ясно.Но в закона, за който писах трябва да се запише османско робство , в противен случай в юридически план той не може да бъде адекватен.Друг е въпросът , че международния скандал с република Турция ще ни е в кърпа вързан.Те веднага ще скочат , че такава държава не е имало по това време ,макар че те се пишат наследници на Османската империя.

                          • Nikolai Stoyanov
                           Nikolai Stoyanov  4 weeks back

                           +AsenovHacker 5 Вългарският език се изписва с български букви! Това е въпрос на себеуважение.

                          • Nikolai Stoyanov
                           Nikolai Stoyanov  4 weeks back

                           +lach bul Не и аз! В грешка си! Не ме слагай при тези дето са ми противници.Евроатлантици и евротолерасти са си за сапун.Аз много ясно обясних защо терминът трябва да Бъде "Османско робство".Просто тогава държава Турция не съществува.Обясних и как се появява терминът турк-туркия турчин Турция.Прави разлика между народно творчество, което обикновено е резултат от действителни събития, поезия, проза и научно обяснение на събития и исторически факти.Империята се казва Османска Империя и колкото и странно да ти звучи самите турци са били малцинство в нея.Те по генетични белези и днес май са малцинство в съвременна Турция. Това, че в България е добило гражденственост понятието турско робство е друг въпрос! Отнася се за едно и също явление,което при всички случай може да бъде наречено само робство и по никакъв друг начин освен робство. Аз съм привърженик и от години пропагандирам идеята , че на България ни е необходим "Закон за българската национална чест", в който закон да бъде записано че от 1396 до 1878 българите са под робство и отричането или омаловажаването на този факт да бъде обвързано с присъда от 20 години, както е за отричне на холокоста.Аз и други идей имам ,но не тук е мястото да ги коментирам.И не е хубаво да псуваш!

                          • lach bul
                           lach bul  4 weeks back

                           „Даваш ли, даваш, балканджи Йово, хубава Яна на турска вяра“ И ти ли бе Стоянов? Вашта мама опитвате се да изкривите историята да се угодите на новото време на Дианета или на новите евроатлантици- безродници долни. Искаш ли да ти цитирам и Ботев или в новото ви време те са престъпници по време на Османското присъствие??? Чувал ли си за кървавото хоро в Карлово пред оловната джамия, ти ми кажи кои го е направил ? Ще очаквам отговора ти.

                          • Nikolai Stoyanov
                           Nikolai Stoyanov  4 weeks back

                           +lach bul В интерес на истината правилния термин е Османско робство защото държавата осъществила геноцида над Българите а по-късно и над арменците е Османската империя. Тя е Ислямска Държава версия 1.0 . Държавата Турция я създава Кемал Ататюрк, който е българин мюсулманин.По време на Османската империя прадедите на тези дето днес се смятат за турци не са се наричали така. Ние ги наричаме така по онова време , защото приемаме негативния термин турк, което на коптски значи гад. От там и Туркиа , а за населемието туркка, турки.В съвременния български Турция и турци.

                         • Dimitris Kirimo
                          Dimitris Kirimo  3 months back

                          Бравос

                          • 1가을은가고
                           1가을은가고  3 months back

                           이건어디방송이여?

                           • Erol Atasoy
                            Erol Atasoy  4 months back

                            Solomon (süleyman) da gnie v ada

                            • AsenovHacker 5
                             AsenovHacker 5  2 months back

                             +Erol Atasoy çok kötü birisi

                            • Erol Atasoy
                             Erol Atasoy  2 months back

                             +Levent Yumer bana mı dedin?eğer bana dediysen ibne sensin süleyman paşa Yahudi ve şipkada askerimizi katlettirmemis olsa Gazi Osman paşaya yardıma gitse bu savaşı kazanirdik büyük bir ihtimalle

                            • Erol Atasoy
                             Erol Atasoy  2 months back

                             +AsenovHacker 5 tochno za tova 👍👍👍👍 ne Che sam protiv tova BG da e osvobodena.vseki ubit chovek ima jena i deca ne zavisimo Turchin,Bilgarin ili Rusnak..no na solomoncho ne mu e pukalo za tova sas sigurnost

                            • Levent Yumer
                             Levent Yumer  2 months back

                             Ne diyon ibne

                           • dumdebadaba
                            dumdebadaba  7 months back

                            Сюлейман е бил религиозен фанатик. В неговия мироглед място за поражение от "гяури" просто няма.

                            • Marin Marinov
                             Marin Marinov  8 months back

                             550г едва ли има чист българин.но каквото е било,било остава си една история.

                             • Plamen Ivanov
                              Plamen Ivanov  2 months back

                              Има. Българите рядко се "смесват" с други народи особено с най омразните им османци... Доказват го и генетичните изследвания,дори мюсюлманите у нас нямат османски гени.

                             • Ognyan Nachev
                              Ognyan Nachev  2 months back

                              Какво означава "чист", или имаш българско самосъзнание и живееш като българин, или се съмняваш и не знаеш какъв си.

                            • Asan Klashnikoglu
                             Asan Klashnikoglu  8 months back

                             Браво Болгари! Само още не ми е ясно,кога ще разберете, че руснаците яко ви го набучиха после. Братята руснаци,а и братята сърби. Сами сте си виновни за теглото което носите сега.......

                             • Damyan Dinev
                              Damyan Dinev  6 months back

                              Е, поне ни освободиха от резаците.

                             • Asan Klashnikoglu
                              Asan Klashnikoglu  8 months back

                              BG1878 ехх с удоволствие чакам турските лирички в джоба ми, но за съжаление никой не иска да ми даде деа......

                             • BG1878
                              BG1878   8 months back

                              Здравей, стари познайнико! Не ни вменявай незнание:)Половин дузина сте, дето пропагандирате за помашката нация в YT. Специално за теб е ясно кой ти плаща. Другите южни съседи...:)... не гърците, въпреки че и тяхната политика е много активна по въпроса :)

                            • ДРАСЕН ДРАСЕН

                             У ТОЈ БОРБИ УЧЕСТВОВАЛО ЈЕ 3000 СРПСКИХ ДОБРОВОЉАЦА У РЕДОВИМА РУСКЕ ВОЈСКЕ.

                             • Kristian Stefanov
                              Kristian Stefanov  4 months back

                              Е , Хвала! Благодарам! ..Ама да знаш дека и българи во СРПСКИ борби са участвали...По-малце , ама по-често!

                            • Ersin Baba Baba Ersin
                             Ersin Baba Baba Ersin  8 months back

                             Procete te malko po istinskata istoriq ako bqha reshili osmancite nqmashe da ostapqt rusnaci povece beli sa napravili kolkoto osmancite taka ce ako bqha reshili da nqma bulgarski narod nqmashe da ima 500 godini matimatichski presmetnato nqma da ima bulgarski narod no vse pak gi e ostavil jivi imal e uvajeniye kam bulgarskia narod predateli ste samite vie bulgarite

                             • Kristian Stefanov
                              Kristian Stefanov  4 months back

                              Нещо не ти се отдава ..., нали ако избие населението, няма да има кой да произвежда и да го храни бе!?! Това тука няма нищо общо с религия или със тая или оная империя ..На никой не му трябва земя без хора..Всички искат земя с послушни хора да работят и да ходят да се бият за империята...Мнооу си заблуден...Ама то понеже тука всичките с религиозни наклонности ..и от там се бъркат...Религиите никога не са имали значение - те са само инструмент на манипулация за масата в ръцете на владетелите!!! Пу! И днес е така ...по-малко с религия , повече със социално-политически течения и мода...ВСИЧКИ РЕЛИГИИ СА ГНЕТ И НАПАСТ ЗА МАСАТА от хора . ВСИЧКИ РЕЛИГИИ Трябва да бъдат ЗАТРИТИ! ..Иначе всеки може да си вярва в каквото си поиска за себе си ..

                            • Observer
                             Observer  9 months back

                             Сюлеман Паша бесен - До го ъъ такова в гзъ тесен вика и крещи - върха завземете и шипков мармалад ми донесете ... от ода за великата филия с мармалад : )

                             • Димитър Цанков

                              Малко проруски коментар!Откъде ще дойдат ,,подкрепления,, снабдени със съвременно оръжие,, ?!Кога е било това и особенно в този момент?!

                              • Filip Parvanov
                               Filip Parvanov  9 months back

                               Димитър Цанков много вярно
                               Турската армия по-добре въоръжена
                               Опълченците и помоща на българският народ печелят войната за руснаците
                               Те само срещу турците губят войната на другият фронт -Кавказкият

                             • Yancho Spasov
                              Yancho Spasov  9 months back

                              Страхотен канал.Браво🙏

                              • DetroitLove4U
                               DetroitLove4U  9 months back

                               Lies

                               • Ivaylo Ivanov
                                Ivaylo Ivanov  11 months back

                                Много войници, добре обучени, но с малко дух и напрактика не са знаели за какво се бият. Те са искали само да убиват невинни невъоръжени хора и да заграбват и палят домовете им. Те не са отивали тям, за да защитят държавата си, нито честта си. Макар и Бъкгария тогава да е била в земите на османската империя, тя не е била тяхна земя по кръв, а само на карта. Те не са имали достатъчно голям боен дух. Навярно не са били и добре обучени да се бият в планински район. Руснаците са имали много по-добро военно обучение и са знаели, че воюват, за да спрат злоупотребите с мирен народ. Българските опълпенци са инали най-голям дух. Те са воювали за своята земя и за своите семейства. Макар и без военно обучение,те са имали една цел. Тя е била да защитят България. Познавали са и района по-добре от турците и са имали повече опит в катеренето по скалите. Това им е давало сила да се бият за тяхната, тоест нашата родина. Да не забравяме и че докато фесовете са се били е трябвало и да се катерят ногоре,докато към главите им летели куршуми и камъни. Този сюлейман не е бил чак толкова добър генерал.

                                • Teodor Todorov
                                 Teodor Todorov  11 months back

                                 НИСЪК ПОКОН ЗА 140 Г.ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ЗА НЕЯ РУСНАЦИТЕ ПРОЛИВАХА КРЪВТА СИ-БРАТСКА КРЪВ!ЩЕ ПРИЗНАЯ ВСЕКИ НАРОД ПОМАГАЛ ЗА КАУЗАТА,НО КАТО РУСИТЕ ВТОРИ НЯМА И ВАЗОВ КАЗВА ТОВА.ТУРЦИТЕ ВИЖТЕ ТАМ БЛАГОРОДСТВО НЯМА ЗАД ТЯХ Е МЪКА,ТЪГА И ПЕЧАЛ,ИЗГОРЕНИ И ПОРУГАНИ СЕЛА.

                                 • V Valchevski
                                  V Valchevski  4 months back

                                  Руските жертви са 11000 +загиналите ранени = 22 391. нашите са около 40 000.Стига лъжи! русите ,които пеминават р. Дунав са 134 000. После преминават още и общо стават 180 000. Стига лъжи че руските жертви са 200 000.За нашите жертви в Ст. Загора е виновен и Ген. Гурко,който после се скри в Хаибоаз.

                                • Teodor Todorov
                                 Teodor Todorov  11 months back

                                 По добре се запитайте колко българи е изклал докато стигне тази Шипка?Над 28000 д.му пазят гърба начело с Вейсел паша на люнети при Шипка и Казанлък.В Карлово само са изклани 800 мирни българи,подпален е бил Калофер все да се осигури фронтова зона.Не забравяйте,че 80 000 д.настъпват от Камен откъм Търговище начело с прусака потурнак Мехмед паша.Само в подбалкана докато е минавал Сюлейман и без да броя Стара Загора и 18000 жертви там ,тук са изклани по пътищата 4000 души.Защо се крие за този турски геноцид.Руско-турска война е перфектен пример за блестящо руско управление-преминаване на водна преграда,на зимна планинска зона,а днес учат на глупости децата ни.Кой ние брат бе българи Сюлейман или братушките?Който се има за турчин да ходи да реве на Ердоган,но Сюлейман кръволока и всички султани преди него имат роля само на безделници и кръвопийци за мен,аз съм българин.Пък тук много стратези станахме,все си мерим това онова?

                                 • Nikolai Stoyanov
                                  Nikolai Stoyanov  4 weeks back

                                  +V Valchevski Ти пак си изпълзял от кочината. Тичай вътре в кочината бе кастрат, че чорбаджиите от Америка ще ти сипват помията дето си заработи пишейки глупости!

                                 • V Valchevski
                                  V Valchevski  4 weeks back

                                  А колко хора избиха комунягите след ДЕВЕТИ. 40 000 за 3 месеца,от тях 18 000 с висше образование. На Сталин не му трябваше интелигенция а ТЪЛПА. По какво се различават Сталин и Сюлейман, башибозука и комунягите? Руснаците също имаха башибозук/оскотяли мужици/ и го ползваха в Полша. След като отказахме Мингрели за Княз ,Русия дръпна флот в Бургас и Варна ,за да ни окупира ,да ни назначи генерал губернатор и да ни коли като поляците. Англия ни спаси и руснаците си тръгнаха като посрани.

                                 • Nikolai Stoyanov
                                  Nikolai Stoyanov  4 weeks back

                                  +West Park Човече тук се занимаваме с история а не с пропаганда. Прав си за руския гениралитет и за това, че руските офицери не участват във войната със Сърбия. Да Русия има своите интереси на Балканите.Какво ненормално или лошо има в това?Когато нашите интереси се покриват с техните винаги печелим а когато противостоим винаги губим!което си написал е пропаганда. На Сърбите не дават Западните покрайнини а Ниш. Понятието "Западни покрайнини" добива гражданственост след анексирането им през 1919 година.Берлинския конгрес им добавя Пирот Бела паланка и части от Царибродско.Окупационния дълг не ни го налага Русия а е решение на Конгреса в Берлин и за в този исторически период е стандартна международна практика.Да длъжни сме да поемем разходите на Руската империя свързани с руските войски в България. А нима трябваше и това да поемат те? Освестете се бе господине и не пишете глупости!А сърбите не ги подбужда Александър Трети, когото има за какво да не го уважаваме , за разлика от Царя Освободител, а ги подбутва Австроунгария и това е въпрос не подлежащ на какъвто и да е дебат.Той е затворен за историята въпрос. И на български се пише с български букви.Поне аз нямам спомен някой някога през последните 1226 години след Преславския събор да си е помислял да отменя това решение! Пиши на български!Това е въпрос на себеуважение.И бъди коректен а не пропагандист!Казвам го защото очевидно не си историк!

                                 • West Park
                                  West Park  2 months back

                                  Erdogan+Putin = BFF (Best Friends Forever)

                                 • West Park
                                  West Park  2 months back

                                  Celata Ruska armia e bila pulna s podmazvachi i supernici. Edinstvenite generali koito svurshiha rabotata, sa Gurko, Skobelev i Stoletov. Kogato Skobelev (mlad general) pochti uspjava da razbie Osman, i ima nuzhda ot pomosht, drugite generali otkazvat. Praznuvat imennia den na imperatora. Atakata e otblusnata, mngo zhertvi, naprazno dadeni. Osman se ukrepva zdravo. Tova e pokazano dori vuv filma Geroi Shipki. Posle, ne si mislete che Bratushkite ni osvobozhdava samo ot dobroto surce. Nikolai 2 vzima ot Rumuncite Moldova-Besarabia, i v zamjana im dava Dobrudzha. Na surbite dava "zapadnite pokrainini", t.e. 20 km Bulgarska teritoria. Na vsichko otgore, sled osvobozhdenieto, ni nalagat okupacionen dulg. Ot porjaduka na 2 miliarda dolara, segashni pari. Osven tova, v naj-kritichnite dni na Suedinenieto, Alexander 3 narezhda na generalite da si sedjat v kushti i nishto da ne pravjat. Sushto taka toi podbuzhda Surbite da ni napadnat ot zapad. 1885.

                                • Valentin
                                 Valentin  1 years back

                                 +1|8 videos ♥ http://capanepiji.blogspot.com.uy/azsgqnjuefd8iko

                                 • veselin stanoev
                                  veselin stanoev  1 years back

                                  +.18 videos ♥ http://meyojeledo.blogspot.mk/uptw3roddgrursu

                                  • veselin stanoev
                                   veselin stanoev  1 years back

                                   +|18 videos ♥ http://vovecokoyo.blogspot.com.eg/pk3615frbl8oc3m

                                   • veselin stanoev
                                    veselin stanoev  1 years back

                                    +18 v,ideos ♥ http://yenehesoga.blogspot.com.by/smhu9a1ixdr7tz6

                                    • Стоян Личев
                                     Стоян Личев  1 years back

                                     Изпънението на бойната заповедта един. Изпълнен дълг към родината

                                     • mitko mitaka
                                      mitko mitaka  1 years back

                                      ????? И дали това ви прилича на Турско присъствие????